Fructele sunt printre cele mai savuroase si sanatoase alegeri alimentare, fiind pline de vitamine, antioxidanti si fibre esentiale. Dar stiai ca unele fructe pot fi si aliatele tale in mentinerea unui aport caloric redus? Daca iti doresti sa te bucuri de gusturi proaspete si revigorante fara sa te ingrijorezi cu privire la numarul de calorii, acest top este exact ce ai nevoie. Descopera cele mai prietenoase fructe pentru silueta, perfecte pentru o gustare rapida, o salata racoritoare sau un desert sanatos!
Fructele, desi contin calorii, au un continut caloric mult mai mic decat multe alte alimente. Spre exemplu, o banana medie contine aproximativ 105 calorii, in timp ce un hamburger de la fast-food poate sa depaseasca 500 de calorii. Majoritatea fructelor sunt bogate in fibre dietetice, vitamine si minerale, ceea ce le face o alegere mai sanatoasa decat multe alte gustari.
De-a lungul timpului, a aparut mitul ca fructele ingrasa. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca unele fructe au un continut mai mare de zaharuri naturale. Cu toate acestea, consumul moderat de fructe nu va duce la ingrasare, atat timp cat face parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele sunt o sursa excelenta de nutrienti esentiali, iar fibrele pe care le contin pot ajuta la mentinerea satietatii, reducand astfel tentatia de a consuma alimente nesanatoase.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de fructe si legume ar trebui sa fie de cel putin 400g pe zi, pentru prevenirea bolilor cronice precum bolile de inima, cancerul, diabetul si obezitatea [1]. De asemenea, fructele pot fi folosite ca o gustare sanatoasa intre mese, ajutand la controlul poftei de mancare si la mentinerea greutatii corporale.
In incercarea de a mentine o dieta sanatoasa si echilibrata, conteaza nu doar ce anume mananci, ci si cate calorii contin alimentele pe care le alegi. Printre produsele cu un continut caloric scazut, fructele ocupa un loc important.
Topul este deschis de grepfrutul roz, cu doar 42 de calorii la 100 de grame, urmat indeaproape de capsuni, cu 32 de calorii/100g. Merele, cu 52 de calorii/100g, piersicile (39 calorii/100g), portocalele (43 calorii/100g), ananasul (50 calorii/100g), pepenele verde (30 calorii/100g), pepenele galben (34 calorii/100g), papaya (43 calorii/100g) si lamaile (29 calorii/100g) completeaza acest top 10 al fructelor cu cele mai putine calorii. [1]
In comparatie cu alte fructe mai comune, cum ar fi bananele, care au aproximativ 89 de calorii/100g, sau strugurii, cu 69 de calorii/100g, fructele din acest top se disting prin continutul lor caloric redus. Un mar, de exemplu, are cu aproape jumatate mai putine calorii decat o banana.
Aceste fructe pot fi integrate cu usurinta in dieta zilnica. In afara de faptul ca pot fi consumate ca atare, ele pot fi adaugate in salate de fructe, in iaurt, in cerealele de dimineata sau pot fi folosite in prepararea unor gustari sanatoase, cum ar fi smoothie-uri, terciuri de ovaz sau deserturi fara zahar.
Consumul de fructe cu continut redus de calorii aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Nu doar ca te ajuta in mentinerea unei greutati corporale sanatoase, dar imbunatatesc si digestia, mentin nivelul de zahar din sange in limite normale si faciliteaza procesul de slabire [1]. De exemplu, stiai ca afinele, zmeura si capsunile pot preveni obezitatea si sunt surse generoase de componente bioactive? In plus, fructele de padure te fac sa te simti satul rapid, inhiba pofta e mancare si scad aportul de alimente ingerate.
O alta caracteristica importanta a fructelor cu putine calorii este ca sunt bogate in antioxidanti - asa cum este, de asemenea, cazul fructelor de padure - substante care combat efectele negative ale radicalilor liberi. Consumul regulat de aceste fructe poate ajuta la prevenirea unor boli cronice, precum bolile de inima, diabetul sau cancerul.
In plus, multe fructe cu putine calorii au un continut ridicat de apa, ceea ce le face nu doar delicioase, dar si extrem de hidratante. Aceasta caracteristica este deosebit de benefica in zilele calduroase sau dupa un antrenament intens. Printre fructele cu un continut ridicat de apa se numara si perele si pepenele. Iata de ce este bine sa consumi zilnic suc de pepene!
Atunci cand vine vorba despre arderea grasimilor, exista o serie de fructe care pot avea un rol semnificativ in acest proces. Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietatile lor de ardere a grasimilor, in mare parte datorita continutului ridicat de fibre. Fibrele ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce poate reduce consumul de calorii.
Fibrele nu sunt singura componenta care contribuie la arderea grasimilor. Antioxidantii si alte substante nutritive gasite in aceste fructe pot stimula metabolismul, facilitand astfel arderea grasimilor. De exemplu, grapefruitul contine naringenina, un antioxidant care a fost dovedit a contribui la reducerea greutatii corporale si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
De asemenea, rodiile sunt fructe bogate in nutrienti, avand in compozitie antioxidanti, polifenoli si fibre, care o transforma intr-o alegere excelenta in gestionarea greutatii. In plus, continutul ridicat de antioxidanti reduce inflamatie, ajutand la arderea grasimilor, in timp ce dulceata lor iti poate satisface pofta de zahar, fara a adauga calorii „goale”. [2]
Kiwi, un alt fruct care ajuta la arderea grasimilor contine vitamina E, vitamina C, fibre si acid folic si are un continut scazut de calorii. Acesta contribuie semnificativ la arderea grasimii abdominale si la pierderea in centimetri, sustinand reducerea nivelului de colesterol. Mai mult decat atat, deoarece are un indice glicemic scazut poate fi consumat si de catre persoanele care sufera de diabet zaharat. [2]
Papaya este un fruct cu un continut scazut de calorii, plin de fibre dietetice, antioxidanti si o enzima numita papina, care ajuta digestia si reduce balonarea. Proprietatile sale hidratante si dulceata naturala il fac o optiune excelenta in curele de slabire. [2]
Fructele sunt o optiune excelenta pentru gustarile dintre mese. Acestea pot preveni consumul excesiv de alimente la mesele principale, datorita fibrelor pe care le contin. In plus, pot ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate contribui la succesul dietei.
Cu toate acestea, este important sa tii cont de portionare. Chiar daca fructele sunt o alegere sanatoasa, consumul excesiv poate duce la un aport caloric crescut, datorita zaharurilor naturale pe care le contin. Recomandarile generale promoveaza consumul a 2-3 portii de fructe pe zi, in functie de necesarul caloric individual.
O strategie utila poate fi combinarea fructelor cu o sursa de proteine. Aceasta abordare poate ajuta la mentinerea masei musculare in timpul dietei, deoarece proteinele sunt esentiale pentru repararea si regenerarea tesuturilor. Fructele pot fi consumate alaturi de iaurt degresat, branza cottage sau nuci, pentru a oferi organismului un echilibru intre carbohidrati, fibre si proteine.
Sursa foto: Shutterstock
La Fit4You Delivery folosim fructele, aceste daruri ale naturii, in multe dintre preparatele noastre. Insa, de departe acestea sunt vedetele meniului Juice Fit, care contine 6 fructe si legume proaspete. Vorbim despre produse 100% naturale, pe care ti le livram acasa sau la birou si care te vor vitaminiza, in timp ce iti asigura hidratarea optima. Hidrateaza-te si mentine-te in forma alegand meniul Juice Fit de pe site-ul nostru!
Este important de retinut ca, desi unele fructe pot fi mai bogate in calorii sau zaharuri decat altele, ele ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata. Diversitatea fructelor ofera o gama larga de vitamine, minerale si antioxidanti esentiali pentru sanatatea noastra.
Surse:
Mandl, Elise. “The 11 Best Fruits for Weight Loss.” Healthline, 2019, www.healthline.com/nutrition/best-weight-loss-fruits. Accesat la 15.01.2025
2. Dr. Rashmi Byakodi. “Fruits for Weight Loss: Top 8 Fruits That Naturally Burn Fat.” ACKO, 10 Oct. 2022, www.acko.com/health-insurance/health-guides/fruits-for-weight-loss/. Accessed 15 Jan. 2025.
Avocado este unul dintre cele mai populare superalimente ale momentului, apreciat pentru gustul sau cremos, textura catifelata si versatilitatea in bucatarie. Cu o istorie interesanta, acest fruct a cucerit inimile si farfuriile oamenilor din intreaga lume datorita beneficiilor sale extraordinare pentru sanatate - pentru ca, da, avocado nu este doa..
Citeste mai departeHidratarea este esentiala pentru mentinerea unei bune sanatati si performante fizice, dar rolul apei devine deosebit de important in timpul antrenamentelor. Oricat de mult ne-am concentra pe alimentatie si tehnica, lipsa unei hidratari corespunzatoare poate influenta semnificativ capacitatea noastra de a performa la cel mai inalt nivel. In continua..
Citeste mai departePierderea in greutate nu inseamna a face un singur lucru bun, precum jogging-ul zilnic sau mâncatul constant de salate, ci de a avea zeci de alegeri sanatoase pe care le faci pe tot parcursul celor 24 de ore, in fiecare zi. Nu privi acest lucru ca pe o povara, mai degraba ca pe o provocare distractiva! Fiecare ora este o oportunitate de a te a..
Citeste mai departeContrar a ceea ce cred multe persoane, obtinerea unui posterior ferm incepe in bucatarie. Mixarea exercitiilor fizice regulate cu o alimentatie sanatoasa ce contine produse care ajuta la cresterea muschilor este una dintre cele mai eficiente strategii pentru a favoriza maximizarea rezultatelor. Astfel, daca iti doresti un posterior ferm..
Citeste mai departeDaca ai decis sa incepi un proces de pierdere in greutate, de crestere a masei musculare sau chiar de modificare a procentului de grasime corporala cu siguranta ai facut modificari in stilul tau alimentar. Poate ca ai redus numarul total de calorii sau urmaresti anumite tinte precum cresterea aportului de proteine sau reducerea grasimilor satur..
Citeste mai departeAnul acesta a fost unul intr-adevar "special", din toate punctele de vedere, cu o multime de incercari si de schimbari. Cu toate acestea, sta in puterea noastra sa facem ca fiecare clipa sa conteze, sa ne bucuram de prezent mai mult ca oricand, de cei dragi, de familie si de prieteni si sa incercam, pe cat posibil, sa traim fiecare zi la maxim..
Citeste mai departe