In cautarea unor solutii naturale pentru sustinerea sanatatii, ghimbirul ramane unul dintre cele mai apreciate ingrediente, atat in alimentatie, cat si in remedii traditionale. Cu un gust usor picant si o aroma distincta, aceasta radacina a devenit un aliat valoros pentru imunitate, digestie si echilibru general. Dincolo de utilizarile culinare, ghimbirul ofera o serie de beneficii dovedite, datorita compusilor activi pe care ii contine. Afla cum te poate ajuta ghimbirul sa-ti mentii organismul intr-o forma optima, ce proprietati are si cum il poti introduce in rutina ta zilnica.
Ghimbirul, denumit stiintific „Zingiber officinale” si inrudit cu turmericul si cu cardamonul, este o planta originara din Asia de Sud-Est, regiunea in care a fost cultivata pentru prima data. Inca de acum 5.000 de ani, ghimbirul a fost recunoscut pentru proprietatile sale culinare si medicinale, avand un rol semnificativ in medicina traditionala chineza si ayurvedica. In timp, ghimbirul a inceput sa fie cultivat si in alte parti ale Asiei, precum India si China, devenind unul dintre ingredientele preferate in gastronomia locala.
Calatorind de-a lungul Drumului Matasii, ghimbirul a ajuns in timpul Imperiului Roman in Europa, unde a devenit popular ca mirodenie. In Evul Mediu, a fost folosit si ca remediu pentru ciuma, boala care a facut ravagii in acea perioada. In secolele XV si XVI, exploratorii europeni l-au adus in America de Sud si Caraibe, unde a devenit rapid un ingredient important in bucataria locala.
Insa, aceasta radacina a continuat sa fie o marfa foarte cautata in Europa chiar si dupa caderea Imperiului Roman, negustorii arabi controland comertul cu ghimbir si alte mirodenii timp de secole. In secolele al XIII-lea si al XIV-lea, valoarea unei kilograme de ghimbir era echivalenta cu cea a unei oi. In epoca medievala, era importat in forma conservata pentru a fi folosit la dulciuri, iar Reginei Elisabeta I a Angliei ii este atribuita inventia omului de turta dulce, care a devenit un rasfat popular de Craciun.
Astazi, ghimbirul este folosit nu doar in bucatarie, ci si in industria farmaceutica, cosmetica si cea a bauturilor. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, ghimbirul este studiat intens in cercetarile medicale, cu rezultate promitatoare in prevenirea si tratamentul diverselor boli, de la cancer la boli cardiovasculare.
Ghimbirul a fost apreciat de-a lungul secolelor nu doar pentru gustul sau distinct, ci si pentru proprietatile sale nutritionale remarcabile. Aceasta radacina este cunoscuta pentru compozitia sa chimica bogata, avand in centrul atentiei substante bioactive precum gingerolii si shogaolii. Acestea au efecte anti-inflamatorii si antioxidante puternice. In plus, ghimbirul este o sursa valoroasa de minerale, cum sunt potasiul si magneziul, si vitamine, precum vitamina C si vitamina B6, care au rol esential in functionarea optima a organismului.
Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului sunt diverse. Iata-le pe cele mai importante 11 dintre ele [1]:
Are efect antiinflamator si antioxidant
Ghimbirul contine gingerol, un compus activ cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Acesta ajuta organismul sa lupte impotriva stresului oxidativ, cauzat de radicalii liberi.
Reduce senzatia de greata
Este eficient impotriva mai multor forme de greata – de la raul de miscare pana la greata din timpul sarcinii. O cantitate de 1-1,5 g de ghimbir pe zi poate atenua aceste simptome.
Poate sustine scaderea in greutate
Consumul regulat de ghimbir poate sprijini metabolismul, reduce senzatia de foame si ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, toate acestea contribuind la un control mai bun al greutatii.
Amelioreaza simptomele osteoartritei
La persoanele cu dureri articulare, ghimbirul poate reduce disconfortul si rigiditatea, in special in cazul osteoartritei la genunchi.
Poate reduce glicemia si imbunatati sanatatea inimii
Studiile arata ca ghimbirul poate contribui la scaderea glicemiei si la imbunatatirea unor factori de risc cardiovascular, mai ales la persoanele cu diabet de tip 2.
Ajuta in caz de indigestie cronica
Ghimbirul accelereaza golirea stomacului si poate reduce senzatia de disconfort dupa mese, fiind util in dispepsie (indigestie persistenta).
Reduce durerile menstruale
Consumul de ghimbir in primele zile ale ciclului menstrual poate atenua durerile abdominale si crampele specifice.
Scade nivelul colesterolului rau (LDL)
Administrarea regulata poate contribui la scaderea nivelului de colesterol LDL si a trigliceridelor, sprijinind sanatatea sistemului cardiovascular.
Poate avea efect anticancerigen
Anumite substante din ghimbir, in special gingerolul, sunt cercetate pentru rolul lor potential in incetinirea dezvoltarii unor tipuri de celule canceroase.
Sprijina sanatatea creierului
Proprietatile antioxidante si antiinflamatoare ale ghimbirului pot avea un efect protector asupra creierului si pot reduce riscul de boli neurodegenerative.
Lupta impotriva infectiilor
Ghimbirul are efect antimicrobian si poate incetini dezvoltarea anumitor bacterii si virusuri, sustinand sistemul imunitar.
Introducerea ghimbirului in alimentatia zilnica poate fi realizata intr-o multitudine de moduri. Aceasta radacina aromata poate fi consumata cruda, adaugata in supe pentru a le oferi un plus de savoare sau folosita in prepararea ceaiurilor si a bauturilor pentru curele de detoxifiere. De asemenea, ghimbirul poate fi un ingredient minunat in diverse preparate culinare, dandu-le o nota exotica si un gust deosebit.
Cantitatea recomandata de ghimbir pe zi poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, greutatea si sanatatea individului. In general, se considera ca o doza zilnica de 1-3 grame de ghimbir este suficienta pentru a beneficia de proprietatile sale. Cu toate acestea, este intotdeauna indicat sa consulti un medic sau un nutritionist inainte de a face modificari majore in alimentatie.
Pentru a te bucura de toate beneficiile sale, iti propunem cateva retete simple si sanatoase cu ghimbir pe care merita sa le incerci. Unul dintre cele mai populare moduri de a consuma ghimbirul este sub forma de ceai. Adauga o felie de ghimbir intr-o cana cu apa fierbinte, lasa sa infuzeze timp de 10-15 minute, apoi adauga miere dupa gust.
Retetele cu ghimbir sunt la fel de diverse pe cat sunt de delicioase si sanatoase, iar acest ingredient se regaseste si in meniurile pe care le pregatim la Fit4You Delivery. Iata doar cateva exemple de preparate din meniurile noastre, care contin aceasta radacina cu multiple beneficii:
Ghimbirul este sigur pentru majoritatea oamenilor, daca este consumat cu moderatie. Cu toate acestea, ingerat in doze mari, poate provoca urmatoarele simptome [1]:
De asemenea, persoanele cu anumite afectiuni medicale trebuie sa fie de asemenea precaute in ceea ce priveste consumul de ghimbir. Acesta poate interactiona cu medicamentele pentru boli de inima, diabet sau boli de sange si poate agrava simptomele acestor boli. Daca te afli in oricare din aceste situatii, cel mai indicat este sa consulti medicul inainte de a consuma ghimbir.
Surse:
---. “11 Proven Health Benefits of Ginger.” Healthline, Healthline Media, 15 Mar. 2021, www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#How-to-peel-ginger.
Cand vrei sa slabesti si sa-ti tonifiezi corpul, alimentatia joaca un rol la fel de important ca antrenamentele. Proteinele nu sunt doar pentru culturisti sau sportivi de performanta - ele sunt esentiale si in procesul tau de remodelare corporala. Te ajuta sa mentii masa musculara in timp ce scazi in greutate, iti sustin metabolismul si contribuie..
Citeste mai departeArahidele sunt printre cele mai populare gustari la nivel global, apreciate atat pentru gustul lor delicios, cat si pentru continutul bogat in nutrienti valorosi. Cunoscute si sub denumirea de alune de pamant, aceste leguminoase sunt o sursa excelenta de proteine vegetale, grasimi sanatoase, vitamine si minerale esentiale, contribuind semnificativ..
Citeste mai departeStiai ca grasimile sanatoase joaca un rol esential in mentinerea echilibrului organismului? In plus, acizii grasi Omega-3 se afla in topul nutrientilor care sustin buna functionare a inimii, creierului si sistemului imunitar. Pentru ca organismul nu ii produce singur, este important sa ii obtii din alimentatie, in mod constant si echilibrat. Daca v..
Citeste mai departeFructele sunt printre cele mai savuroase si sanatoase alegeri alimentare, fiind pline de vitamine, antioxidanti si fibre esentiale. Dar stiai ca unele fructe pot fi si aliatele tale in mentinerea unui aport caloric redus? Daca iti doresti sa te bucuri de gusturi proaspete si revigorante fara sa te ingrijorezi cu privire la numarul de calorii, acest..
Citeste mai departeAvocado este unul dintre cele mai populare superalimente ale momentului, apreciat pentru gustul sau cremos, textura catifelata si versatilitatea in bucatarie. Cu o istorie interesanta, acest fruct a cucerit inimile si farfuriile oamenilor din intreaga lume datorita beneficiilor sale extraordinare pentru sanatate - pentru ca, da, avocado nu este doa..
Citeste mai departeHidratarea este esentiala pentru mentinerea unei bune sanatati si performante fizice, dar rolul apei devine deosebit de important in timpul antrenamentelor. Oricat de mult ne-am concentra pe alimentatie si tehnica, lipsa unei hidratari corespunzatoare poate influenta semnificativ capacitatea noastra de a performa la cel mai inalt nivel. In continua..
Citeste mai departe