Stilul de viata vegan a inceput sa devina din ce in ce mai raspândit in afara, dar si in România. Este important sa intelegem ce inseamna mai exact aceasta alegere si cum ne putem mentine sanatosi chiar daca renuntam la alimentele de origine animala.
Atunci când este tinuta corect, dieta vegana are diverse beneficii pentru organism, insa, daca nu suplinesti corect anumite proprietati pe care in mod normal le obtii din carne, exista riscul deficientelor de nutrienti.
Ce este Veganismul?
Veganismul este definit ca un mod de viata care exclude toate formele de exploatare si cruzime ale animalelor, indiferent daca sunt pentru hrana, imbracaminte sau orice alt scop. În alimentatie, dieta vegana elimina toate produsele de origine animala, precum carnea, lactatele si ouale.
Beneficii ale dietei vegane:
Pentru ca elimini in totalitate produsele provenite de la animale, trebuie sa le inlocuiesti cu alte alimente care iti asigura vitaminele si mineralele necesare (cereale integrale, legume, nuci, seminte).
Mai multe studii au raportat ca dietele vegane tind sa ofere mai multe fibre, antioxidanti si compusi vegetali benefici. De asemenea, par sunt mai bogate in potasiu, magneziu, folat si vitaminele A, C si E.
Daca alegeti sa incepeti sau aveti deja un stil de viata vegan, este foarte important ca alimentele consumate pe parcursul zilei sa completeze cantitatea de nutrienti de care are nevoie organismul pentru a functiona normal.
Veganii tind sa manânce mai putine calorii, cântaresc mai putin si au un indice de masa corporala (masura a grasimii corporale) mai mic decât cei care consuma carne.
Avantajul este ca, desi nu mai consumi carne, lactate si oua, nu vei simti senzatia de foame. Acest lucru se intâmpla deoarece in dieta vegana se afla alimente ce contin mai multe fibre, care pot da mai repede senzatia de satietate.
Veganismul are, de asemenea, beneficii pentru diabetul de tip 2 si scaderea functiei renale. Veganii tind sa aiba nivel de zahar din sânge mai mic, sensibilitate mai mare la insulina si pâna la un risc de 50–78% mai scazut de a dezvolta diabet de tip 2.
Diabeticii care inlocuiesc carnea cu proteine vegetale pot reduce riscul de functionare renala slaba.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ o treime din toate cazurile de cancer pot fi prevenite de factori aflati sub controlul personal, inclusiv dieta. De exemplu, consumul de leguminoase in mod regulat poate reduce riscul de cancer colorectal cu aproximativ 9-18%
Veganii manânca, in general, mult mai multe legume, fructe si legume decât non-veganii. Acest lucru poate explica de ce o recenzie recenta a 96 de studii a descoperit ca veganii pot beneficia de un risc cu 15% mai mic de a dezvolta sau de a muri de cancer.
Evitarea anumitor produse de origine animala poate contribui si la reducerea riscului e cancer de prostata, sân si colon.
Aceste beneficii exista datorita faptului ca dietele vegane sunt lipsite de carne procesata, carne gatita la temperaturi ridicate, lactate din comert si alte produse despre care se spune ca cresc riscul imbolnavirii de cancer.
Consumul de fructe proaspete, legume, leguminoase si fibre este asociat cu un risc mai mic de boli ale inimii. În urma rapoartelor, s-a aratat ca veganii si vegetarienii pot avea pâna la 75% risc mai mic de a dezvolta tensiune arteriala ridicata.
Dietele vegane sunt mult mai eficiente la reducerea glicemiei, a colesterolului LDL si a nivelului total al colesterolului. Fata de populatia generala, veganii tind, de asemenea, sa consume mai multe cereale integrale si nuci, ambele fiind bune pentru sanatatea si longevitatea inimii.
Ce alimente sa eviti in dieta vegana?
În general, carnea este inlocuita in retete cu:
Puteti inlocui produsele lactate cu lapte vegetal, mierea cu indulcitori pe baza de plante precum melasa sau sirop de artar si ouale cu seminte de in sau chia in diferite retete.
În plus, veganii tind sa consume o varietate de cereale integrale, precum si o gama larga de fructe si legume.
Deficitul caloric este una dintre cele mai frecvent discutate strategii pentru pierderea in greutate, dar intelegerea sa corecta este esentiala pentru a obtine rezultate sanatoase si durabile. Conceptul se bazeaza pe simpla ecuatie a echilibrului energetic: consumul trebuie sa fie mai mic decat cheltuielile calorice ale organismului. Cu toate acest..
Citeste mai departePepenele Rosu - hidratant, sanatos si cu extrem de putine calorii, poate fi numit fructul-vedeta al verii si iti recomandam cu incredere sa il consumi chiar zilnic, ca atare sau in sucuri revigorante. Acum poti comanda sucul delicios de pepene rosu impreuna cu meniurile Fit4You Delivery Alcalin-Detox si Master-Detox. Pepenele rosu contine aproximat..
Citeste mai departeCaloriile din mâncarea pe care o consumam ne dau energie, sub forma de caldura, pentru ca organismul sa functioneze optim. Mai precis, avem nevoie un anumit aport caloric pentru a trai. Pe de alta parte, prea multe calorii duc la acumularea kilogramelor in exces. Relatia dintre numarul caloriilor ingerate si cele consumate este foarte importanta...
Citeste mai departeCeea ce manânca acum copilul tau poate avea un impact mare pentru el atunci când va deveni adolescent sau adult. O alimentatie sanatoasa si echilibrata, plina de nutrienti, ajuta copiii sa se dezvolte corect atât din punct de vedere fizic, cât si mental. De ce este importanta alimentatia echilibrata in evolutia copilului? Oferindu-i copilului t..
Citeste mai departeLuna mai este perioada recoltelor bogate si in care toate lucrurile parca prind viata si simturile ni se dezmortesc. Este momentul perfect pentru a ne umple frigiderul cu alimente gustoase si sanatoase de sezon. Iata fructele si legumele specifice lunii mai: Salata verde Salatele fresh de primavara sunt o revigorare si o alegere foarte sanatoasa...
Citeste mai departeDeja stim ca alimentatia sanatoasa este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru corp si minte. Ce se intâmpla insa atunci când renuntam la obiceiurile sanatoase? O dieta neechilibrata si plina de mâncaruri de tip junk food nu asigura corpului toti nutrientii de care are nevoie, asadar organismul nu functioneaza la capacita..
Citeste mai departe