Beneficiile sfeclei rosii sunt cunoscute inca din antichitate. Aristotel scria despre aceasta inca din secolul al IV-lea. Este o sursa excelenta de vitamine si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si lupta cu succes impotriva mai multor afectiuni.
Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala (Beta rubra), din familia Chenopodiacee, din care fac parte si sfecla de zahar, sfecla de distilerie, sfecla furajera, sfecla de gradina.
Care sunt beneficiile sfeclei rosii?
Alimentul reprezinta o sursa importanta de vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Este o planta sanatoasa, cu continut de peste 90% apa, este bogata in substante vegetale care ajuta la eliminarea grasimilor si acid glutamic, care ajuta la stimularea sistemului nervos.
Cu ce afectiuni lupta sfecla rosie?
Varice. Sfecla rosie este un remediu foarte bun contra varicelor si pentru prevenirea acestora. Pigmentii din aceasta ajuta la mentinerea elasticitatii si a sanatatii vaselor de sânge.
Boala canceroasa. Antioxidantii din sfecla sunt benefice pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-reclal, gastric. Cel mai eficient este sa consumati sfecla cruda sau in sucuri naturale. Totodata, radacina plantei este benefica pentru prevenirea cancerului de sân.
Parodontoza. Consumul de sfecla rosie si masajul in zona gingiilor ajuta la prezenirea si oprirea din evolutiei a parodontozei.
Anemia. Sfecla rosie este bogata in fier, magneziu si vitamina B2, stimulând procesul de formare a globulelor rosii si fiind un puternic luptator impotriva anemiei. O jumatate de pahar de suc de sfecla pe zi scade cu pâna la 20% tensiunea arteriala.
Afectiuni hepatice. Sfecla rosie ajuta la imbunatatirea metabolismului celular, protejeaza celulele hepatice si ajuta la regenerarea lor.
Probleme cardiace. Datorita continutului de potasiu si fier, sfecla rosie regleaza tensiunea arteriala si asigura buna functionare a musculaturii cordului.
Ale beneficii ale consumului de sfecla rosie:
Creste rezistenta fizica. Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, sucul de sfecla rosie creste rezistenta la efort si poate prelungi programul de antrenament cu 16%.
Lupta impotriva depresiei. Betadina prezenta in sfecla rosie reduce starile de depresie si relaxeaza mintea.