O dieta sanatoasa imbunatateste atât forma in care ne aflam, cât si starea de bine. Pentru o alimentatie echilibrata, include in rutina ta consumul unei varietati de fructe si legume coloarate, cereale integrale, grasimi bune si proteine slabe.
Principalele beneficii ale unei alimentatii sanatoase:
1. Îti mentine greutatea sub control
Nu numai ca vei slabi si pierzi kilogramele nedorite, insa vei reusi sa reduci si riscul unor afectiuni cronice. Legumele si fructele au mai putine calorii decât majoritatea alimentelor procesate.
De asemenea, in 2018, cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in fibre si proteine slabe a dus la pierderea in greutate, fara a fi nevoie de numararea caloriilor.
2. Riscul de cancer este redus
O dieta nesanatoasa poate duce la obezitate, ceea ce poate creste riscul de a dezvolta cancer. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa tii greutatea sub control si sa consumi alimente sanatoase.
in 2014, Societatea Americana de Oncologie Clinica a raportat ca obezitatea a dus la ingreunarea tratamentului pentru persoanele cu cancer. Cu toate acestea, dietele bogate in fructe si legume pot ajuta la protejarea impotriva bolii.
Multe componente gasite in fructe, legume, nuci si leguminoase actioneaza ca antioxidanti, care protejeaza celulele de daunele care pot provoca tipuri de cancer. Pe lista antioxidantilor se numara beta-carotenul, licopenul si vitaminele A, C si E.
3. Ţine sub control diebetul
O dieta echilibrata ajuta o persoana cu diabet sa:
Este esential ca persoanele cu diabet sa limiteze aportul de alimente cu adaos de zahar si sare. De asemenea, cel mai bine sa evite alimentele prajite cu un continut mare de grasimi trans saturate.
4. Mentine inima sanatoasa si previne riscul de AVC
Potrivit Heart and Stroke Foundation of Canada, pâna la 80 la suta din cazurile de boli cardiace premature si accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata cu miscare si un regim sanatos.
Vitamina E poate preveni formarea cheagurilor de sânge, care ar putea duce la atacuri de cord. Câteva alimente cu continut ridicat de vitamina E sunt: migdale, arahide, alune de padure, seminte de floarea soarelui, legume verzi.
5. Oase si dinti puternici
O dieta bogata in calciu si magneziu este necesara pentru oase si dinti puternici. Alimente bogate in calciu sunt: lactate cu putine grasimi, broccoli, conopida, varza, tofu, leguminoase, cereale. Magneziul se afla in multe alimente, iar cele mai bune surse sunt legumele verzi cu frunze, nuci, seminte si cereale integrale.
6. Stare de bine accentuata
Cercetarile sugereaza ca stilul alimentar este in strânsa legatura cu dispozitia. În 2016 s-a descoperit ca o dieta care ridica glicemica poate cauza simptome crescute de depresie si oboseala.
Asadar incearca sa eviti carbohidratii rafinati, precum cei prezenti in bauturile racoritoare, prajiturile, pâinea alba si biscuitii. Legumele, fructele integrale si cerealele integrale au o incarcatura glicemica mai mica.
7. Îmbunatateste memoria
O dieta sanatoasa poate ajuta la prevenirea dementei si a declinului cognitiv. Câteva din ingredientele care te pot ajuta sa iti imbunatatesti memoria ar fi: vitamina D, C si E, acizi grasi omega-3, flavonoide si polifenoli, peste.
8. Întârzie imbatrânirea
Pielea reflecta de cele mai multe ori starea generala de sanatate interioara. Nutritia si reflectia sa pe piele au fost intotdeauna un subiect interesant pentru oamenii de stiinta si medicii din toata lumea.
Vitaminele, carotenoizii, Vitamina E, flavonoidele si o varietate de extracte de plante au fost raportate ca poseda puternice proprietati antioxidante si au fost utilizate pe scara larga in industria de ingrijire a pielii.
9. Îmbunatateste sanatatea instestinala.
Colonul este plin de bacterii naturale, care joaca roluri importante in metabolism si digestie. O dieta saraca in fibre si bogata in zahar si grasimi modifica flora intestinala si creste inflamatia din zona.
Cu toate acestea, o dieta bogata in legume, fructe, leguminoase si cereale integrale ofera o combinatie de prebiotice si probiotice care ajuta la sanatatea colonului.
10. Ofera un somn mai odihnitor
O almentatie sanatoasa te ajuta si sa dormi mai bine. Starea de oboseala dimineata este diminuata si te simti mai energic.
De asemenea, un regim potrivit poate duce la sindromul de apnee in somn. Aceasta apare atunci când caile respiratorii sunt blocate in mod repetat in timpul somnului. Factorii de risc includ obezitatea, consumul de alcool si dieta nesanatoasa.
Sfaturi rapide pentru o dieta mai sanatoasa:
Exista mai multe gesturi mici si obiceiuri formabile in timp care iti pot imbunatati stilul de alimentatie:
Descarca aici eBook-ul gratuit "Ghidul tau complet pentru un stil de viata sanatos".
Spanacul este una dintre cele mai nutritive legume cu frunze verzi, fiind apreciat pentru aportul sau bogat de vitamine, minerale si antioxidanti. Versatil si usor de integrat in alimentatie, acesta nu doar ca sprijina sanatatea organismului, dar adauga si savoare in diverse preparate culinare. Indiferent daca il consumi crud, gatit sau sub forma..
Citeste mai departeMeditatia este mai mult decat o simpla tehnica de relaxare – este o practica ce poate avea un impact profund asupra sanatatii tale mintale si fizice. Intr-o lume dominata de stres si un ritm rapid, tot mai multi oameni descopera beneficiile meditatiei pentru a-si regasi echilibrul si claritatea interioara. Indiferent ca iti doresti sa reduci anx..
Citeste mai departeSportul nu doar ca imbunatateste sanatatea fizica, ajutandu-ne sa avem un corp armonios, dar are un impact semnificativ si asupra bunastarii mentale si emotionale. Indiferent de varsta sau nivelul de pregatire fizica, practicarea regulata a unei activitati sportive aduce numeroase beneficii, de la cresterea energiei si imbunatatirea starii de spiri..
Citeste mai departeDeficitul caloric este una dintre cele mai frecvent discutate strategii pentru pierderea in greutate, dar intelegerea sa corecta este esentiala pentru a obtine rezultate sanatoase si durabile. Conceptul se bazeaza pe simpla ecuatie a echilibrului energetic: consumul trebuie sa fie mai mic decat cheltuielile calorice ale organismului. Cu toate acest..
Citeste mai departePepenele Rosu - hidratant, sanatos si cu extrem de putine calorii, poate fi numit fructul-vedeta al verii si iti recomandam cu incredere sa il consumi chiar zilnic, ca atare sau in sucuri revigorante. Acum poti comanda sucul delicios de pepene rosu impreuna cu meniurile Fit4You Delivery Alcalin-Detox si Master-Detox. Pepenele rosu contine aproximat..
Citeste mai departeCaloriile din mâncarea pe care o consumam ne dau energie, sub forma de caldura, pentru ca organismul sa functioneze optim. Mai precis, avem nevoie un anumit aport caloric pentru a trai. Pe de alta parte, prea multe calorii duc la acumularea kilogramelor in exces. Relatia dintre numarul caloriilor ingerate si cele consumate este foarte importanta...
Citeste mai departe