Macronutrienti si micronutrientii sunt substantele care ajuta la mentinerea si dezvoltarea vietii. Avem nevoie de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si saruri minerale pentru ca organismul nostru sa functioneze corect si pentru o buna calitate a vietii si in special a sanatatii.
Macronutrientii sunt substantele de care avem nevoie in cantitate destul de mare, cum ar fi proteinele, glucidele si lipidele.
Proteinele le gasim in tot ceea ce inseamna produse de origine animala (carne, peste, lactate) si alimente de origine vegetala, cel mai mult in leguminoase (naut, fasole, mazare, linte, quinoa).
"Pentru un stil de viata sanatos si echilbrat, recomandarea mea ar fi ca raportul de proteina sa fie undeva de 10-15% din ratia zilnica. Acest numar difera si de obiectivele pe care le avem În cazul in care dorim sa câstigam masa musculara, putem merge undeva la 20-25%. Sunt sportivi care au nevoie chiar si de un procent de 30-35% de proteine. În cazul in care vrem doar sa ne mentinem si avem un nivel de activitate moderat, eu recomand undeva la 10-15%", conform nutritionistului Mario Popescu.
Carbohidratii ar trebui sa reprezinte in jur de 50-55% din caloriile ingerate intr-o zi deoarece acestia sunt necesari pentru eliberarea de energie. Atentie insa a nu se confunda consumul de carbohidrati sanatosi (alimente cu indice glicemic mic, cereale integrale, fructe cu indice glicemic mic, legume) cu a consuma carbohidrati nesanatosi (zahar alb, paste fainoase, produse rafinate).
Grasimile au si ele un rol foarte important. În prezenta grasimilor se sintetizeaza hormonii, de aceea este foarte important sa fie introduse in alimentatie, dar trebuie sa optam pentru varianta lor sanatoasa (peste, uleiuri sanatoase, fructe oleaginoase) si sa evitam pe cât posibil grasimile saturale care provin din produse de origine animala. Ponderea ar trebui sa fie cam de 20-25% din cantitatile ingerate intr-o zi.
Micronutrientii sunt reprezentati de saruri minerale si vitamine, substante care nu pot fi sintetizate de organism, dar de care noi avem foarte mare nevoie, de aceea trebuie sa ne aducem din alimentatie.
Vitamine
Sarurile minerale au rol plastic si functional foarte importante pentru organism si pentru metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Calciul, fosforul si magneziul sunt foarte benefice pentru sanatatea dintilor si a oaselor. În sarurile minerale pe care le putem obtine din alimentatie se enumera si fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc, potasiu.
Cand vrei sa slabesti si sa-ti tonifiezi corpul, alimentatia joaca un rol la fel de important ca antrenamentele. Proteinele nu sunt doar pentru culturisti sau sportivi de performanta - ele sunt esentiale si in procesul tau de remodelare corporala. Te ajuta sa mentii masa musculara in timp ce scazi in greutate, iti sustin metabolismul si contribuie..
Citeste mai departeArahidele sunt printre cele mai populare gustari la nivel global, apreciate atat pentru gustul lor delicios, cat si pentru continutul bogat in nutrienti valorosi. Cunoscute si sub denumirea de alune de pamant, aceste leguminoase sunt o sursa excelenta de proteine vegetale, grasimi sanatoase, vitamine si minerale esentiale, contribuind semnificativ..
Citeste mai departeStiai ca grasimile sanatoase joaca un rol esential in mentinerea echilibrului organismului? In plus, acizii grasi Omega-3 se afla in topul nutrientilor care sustin buna functionare a inimii, creierului si sistemului imunitar. Pentru ca organismul nu ii produce singur, este important sa ii obtii din alimentatie, in mod constant si echilibrat. Daca v..
Citeste mai departeIn cautarea unor solutii naturale pentru sustinerea sanatatii, ghimbirul ramane unul dintre cele mai apreciate ingrediente, atat in alimentatie, cat si in remedii traditionale. Cu un gust usor picant si o aroma distincta, aceasta radacina a devenit un aliat valoros pentru imunitate, digestie si echilibru general. Dincolo de utilizarile culinare, gh..
Citeste mai departeFructele sunt printre cele mai savuroase si sanatoase alegeri alimentare, fiind pline de vitamine, antioxidanti si fibre esentiale. Dar stiai ca unele fructe pot fi si aliatele tale in mentinerea unui aport caloric redus? Daca iti doresti sa te bucuri de gusturi proaspete si revigorante fara sa te ingrijorezi cu privire la numarul de calorii, acest..
Citeste mai departeAvocado este unul dintre cele mai populare superalimente ale momentului, apreciat pentru gustul sau cremos, textura catifelata si versatilitatea in bucatarie. Cu o istorie interesanta, acest fruct a cucerit inimile si farfuriile oamenilor din intreaga lume datorita beneficiilor sale extraordinare pentru sanatate - pentru ca, da, avocado nu este doa..
Citeste mai departe