Dieta alcalina a castigat tot mai multa popularitate in randul celor care isi doresc un stil de viata sanatos si echilibrat. Bazata pe ideea mentinerii unui pH optim in organism, aceasta abordare alimentara promite nu doar o stare generala de bine, ci si beneficii pentru sanatate, precum reducerea inflamatiilor, imbunatatirea energiei si prevenirea anumitor afectiuni. Dar ce presupune mai exact aceasta dieta? Afla mai multe despre regimul alcalin din acest articol!
Dieta alcalina, o abordare nutritionala bazata pe principiul ca alimentele pot afecta aciditatea sau alcalinitatea corpului, a devenit tot mai populara in ultimii ani. Conform acestui principiu, un consum crescut de alimente alcaline, cum ar fi fructele si legumele proaspete, combinat cu o reducere a consumului de alimente acide, precum carnea si produsele lactate, poate contribui la mentinerea sanatatii organismului.
Originea dietei alcaline in dorinta de a echilibra nivelul de pH din corp. Teoria sta la baza presupunerii ca un pH echilibrat in corp contribuie la o functionare optima a organismului si la prevenirea unei varietati de boli, inclusiv osteoporoza, artrita si cancer.
Dieta alcalina functioneaza prin promovarea consumului de alimente care, dupa digestie, lasa in urma un reziduu alcalin. Acest reziduu alcalin neutralizeaza acizii prezenti in sange, ajutand astfel la mentinerea unui pH sanguin normal, care se situeaza intre 7,35 si 7,45. [1]
Principiul fundamental al alimentatiei alcaline se bazeaza pe ideea de echilibru acid-alcalin. Aceasta teorie sustine ca organismul nostru functioneaza optim atunci cand pH-ul sangelui se mentine usor alcalin. Pentru a atinge si mentine acest echilibru, este necesar sa consumam o cantitate mai mare de alimente alcaline si mai putine alimente acide.
In acest sens, principiul consumului de fructe si legume este esential in dieta alcalina. Aceste alimente, bogate in alcalini, sunt fundamentale pentru mentinerea sanatatii organismului si echilibrarea nivelului de pH. Un consum crescut de fructe si legume poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv o reducere a riscului de boli cronice, precum bolile de inima si cancer.
In acelasi timp, dieta alcalina promoveaza evitarea alimentelor acide. Alimentele procesate, carnea rosie, produsele lactate, alcoolul si zaharul sunt considerate acide si, consumate in exces, pot creste nivelul de aciditate in organism, ducand la diverse probleme de sanatate. Excesul de alimente acide poate are drept consecinta o aciditate crescuta in organism, care a fost asociata cu o varietate de probleme de sanatate.
Un alt pilon al dietei alcaline este principiul hidratarii. Apa este un element esential in orice dieta, iar in cazul dietei alcaline, nu doar ca ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare a organismului. Insa, consumul de apa alcalina (care are un pH mai mare) poate ajuta la neutralizarea aciditatii.
Raportul pH, sau potentialul de hidrogen, este o masura a aciditatii sau alcalinitatii unei solutii. El este exprimat pe o scala de la 0 la 14, unde 7 reprezinta neutru, valori mai mici de 7 indica aciditate, iar valori mai mari de 7 indica alcalinitate. Acesta este masurat prin intermediul unor benzi de testare sensibile la pH, care se coloreaza in functie de nivelul de aciditate sau alcalinitate al solutiei testate. [1]
Nivelul de pH al organismului are o influenta directa asupra starii de sanatate, de aceea este importanta monitorizarea nivelului de pH. Testele de pH pot fi efectuate acasa cu ajutorul unor benzi de testare simple si ieftine. Prin urmarirea regulata a nivelului de pH, poti identifica eventuale dezechilibre si poti lua masuri pentru a le corecta prin ajustarea dietei sau a altor aspecte ale stilului de viata.
Beneficiile dietei alcaline sunt multiple. In primul rand, aceasta poate contribui la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv. Aciditatea crescuta in stomac este una dintre cauzele frecvente ale problemelor gastrointestinale, inclusiv ale inflamatiilor. Dieta alcalina, prin natura sa, poate reduce aciditatea in stomac, contribuind astfel la prevenirea acestor inflamatii.
In al doilea rand, dieta alcalina are potentialul sau de a preveni osteoporoza [1], o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, iar cauzele sale pot fi multiple. Unul dintre factorii care pot contribui la dezvoltarea acestei boli este nivelul ridicat de aciditate in organism, care duce la pierderea de calciu din oase. Prin consumul de alimente care nu cresc aciditatea in organism, poate ajuta la mentinerea densitatii osoase.
In al treilea rand, oamenii care urmeaza o dieta alcalina raporteaza adesea o crestere a nivelurilor de energie si o imbunatatire a starii generale de bine [1]. Acest lucru se poate datora faptului ca alimentele alcaline ajuta la echilibrarea pH-ului in organism, ceea ce poate duce la o functionare optima a sistemelor corporale.
Sursa foto: Shutterstock
Gustul alimentelor poate fi un bun indiciu al nivelului lor de aciditate sau alcalinitate. Alimentele acide au adesea un gust acru sau iute. In schimb, alimentele alcaline tind sa fie mai blande. Totusi, nu este intotdeauna sigur sa ne bazam doar pe gust, deoarece unele alimente - cum ar fi lamaia - pot avea un gust acid, dar sa fie alcaline in corp.
Exista diferite scale si liste de pH disponibile care pot fi utilizate pentru a identifica valoarea pH a diverselor alimente. Acestea pot fi gasite in carti de specialitate sau pe site-uri de sanatate si nutritie. Cu ajutorul acestor instrumente, poti identifica rapid daca un aliment este acid sau alcalin, fara a fi nevoie sa te bazezi doar pe gust sau pe simptomele pe care le provoaca ingerarea lor.
Alimentele acide, pe de-o parte, pot cauza adesea arsuri la stomac sau reflux acid. Pe de alta parte, alimentele alcaline pot ajuta la neutralizarea acestor simptome. De exemplu, consumul de banane sau de lapte de migdale poate calma arsurile la stomac.
O dieta alcalina pune accentul pe consumul de alimente bogate in minerale alcaline, precum potasiul, calciul si magneziul, care ajuta la mentinerea unui nivel de pH optim in organism. Printre acestea se numara fructe si legume ca: spanacul, broccoli, avocado, banane, castraveti, ceapa, usturoi, morcovi, rosii si multe altele. Nu sunt de neglijat nici nucile si semintele, precum migdalele si semintele de in, care se situeaza bine pe scara alcalinitatii. [1]
Nu este suficient sa stii care sunt alimentele alcaline, ci e important si cum le gatesti astfel incat sa pastrezi si sa imbunatatesti proprietatile lor alcaline. Metodele de gatit care ajuta la pastrarea si cresterea nivelurilor de alcalinitate includ coacerea si fierberea. De exemplu, legumele pot fi coapte in cuptor sau fierte la aburi, in loc sa fie prajite in ulei, proces care le poate creste aciditatea.
Alimentele alcaline pot fi combinate cu alte alimente pentru a crea mese echilibrate si sanatoase. De exemplu, o salata de spanac si avocado poate fi imbogatita cu seminte de in si migdale, pentru a-i creste valoarea nutritionala si nivelul de alcalinitate. Alimentele alcaline pot fi, de asemenea, combinate cu proteine de calitate, precum puiul sau pestele, pentru a crea mese complete si echilibrate.
Alimentele procesate, produsele de origine animala, cerealele, zaharurile si bauturile alcoolice sunt considerate acide. Aproximativ 70% din dieta tipica a unui occidental este formata din aceste alimente acide. Acestea includ produse lactate, grasimi si uleiuri, cereale, zahar si alcool. [1]
Exista multe alternative alcaline la alimentele acide pe care le consumam in mod obisnuit. De exemplu, in loc de carne rosie, care este considerata acida, se poate opta pentru legume si fructe, care sunt alcaline. Alte exemple de alimente alcaline includ semintele, nucile si leguminoasele.
Iata cateva sfaturi pentru reducerea consumului de alimente acide:
1. Incepe-ti ziua cu un pahar de apa cu lamaie - desi lamaile sunt acide in forma lor naturala, ele devin alcaline in corp.
2. Inlocuieste cerealele cu ovaz sau quinoa, care sunt mai alcaline.
3. Inlocuieste carnea rosie cu proteine vegetale, cum ar fi fasolea sau linte. Incearca Meniul Vegan Alcalin din oferta noastra de produse.
4. Inlocuieste zaharul cu miere sau sirop de artar.
5. Evita bauturile alcoolice si optati pentru ceaiuri de plante sau apa filtrata.
Implementarea unei diete alcaline poate fi o provocare pentru multi, insa noi iti oferim cateva sfaturi pentru ca acest nou stil alimentar sa fie mai usor de adoptat:
Un prim aspect important in cadrul acestui regim alimentar este tranzitia treptata. O schimbare brusca a dietei poate duce la un soc dietetic, adica la o serie de reactii adverse precum ameteli, oboseala sau tulburari digestive. Prin urmare, se recomanda introducerea graduala a alimentelor alcaline in dieta zilnica, pentru o adaptare mai buna a organismului la noile tipuri de alimente.
Un alt factor esential pentru mentinerea unui nivel optim de pH in sange este consumul de alimente alcaline la fiecare masa. Poti comanda meniul nostru Alcalin, daca nu ai timp sa gatesti sau nu vrei sa te ocupi de aceasta activitate.
Hidratarea adecvata nu trebuie neglijata. Apa este esentiala in orice dieta, inclusiv in cea alcalina. Meniul Master Alcalin de la Fit4You Delivery contine si sucuri 100% naturale din fructe si legume proaspete, care te vor ajuta sa te mentii hidratat inclusiv in zilele caniculare de vara.
Modul in care este preparat un aliment poate influenta valoarea lui pH. De exemplu, fierberea legumelor poate sa le faca mai alcaline. Prin urmare, atunci cand planifici o dieta alcalina, ia in considerare nu doar tipul de alimente pe care le consumi, ci si modul in care sunt preparate.
Surse:
---. “The Alkaline Diet: An Evidence-Based Review.” Healthline, Healthline Media, 2 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/the-alkaline-diet-myth. Accesat la 22.01.2025
Atunci când vine vorba de detoxifiere, sunt persoane care considera ca este un obicei necesar si persoane care considera ca totul este doar o "scamatorie". Noi nu vrem sa intram in discutii contradictorii cu nimeni, fiecare având dreptul sa se documenteze, sa isi aleaga si sa urmeze solutiile dorite. Noi vrem sa va spunem ce inseamna pentru noi d..
Citeste mai departeautor: Simona Stanoi Caloriile ar trebui sa ofere energie, asadar cum pot fi goale? Caloriile goale furnizeaza intr-adevar energie, insa nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional, privand organismul de elementele nutritive esentiale pentru a functiona corespunzator. De aceea, ar trebui sa le eviti, in special daca ti-ai propus sa slab..
Citeste mai departeDieta alcalina, bazata in mare parte pe fructe si legume, reduce aciditatea din sânge si reprezinta un boost pentru sanatatea organismului. Nu numai ca are beneficii medicale, dar te ajuta sa scapi si de câteva kilograme bune, in mod sanatos. Dieta alcalina este deja cunoscuta si practicata in toata lumea, chiar si de catre celebritati.&nbs..
Citeste mai departeProdusele BIO sunt acelea care s-au dezvoltat in medii fara pesticide, fara ingrasaminte chimice si fara aditivi, obtinute prin procedee deloc novice pentru mediul inconjurator si consumator. Asadar mai multa sanatate si mai mult gust pentru tine! Potrivit unui studiu, “The World of Organic Agriculture”, piata produselor bio, la nivel de consum..
Citeste mai departeBeneficiile sfeclei rosii sunt cunoscute inca din antichitate. Aristotel scria despre aceasta inca din secolul al IV-lea. Este o sursa excelenta de vitamine si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si lupta cu succes impotriva mai multor afectiuni. Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala (Beta rubra), din familia Ch..
Citeste mai departeAlimentatia este cea mai importanta atunci când vrei sa faci schimbari cu stilul tau de viata. Te ajuta sa dai jos kilogramele nedorite, sa ai un organism mai sanatos si tot ea este cea care influenteaza si cresterea masei musculare. Daca esti pasionat de sala, de sport, iar obiectivul tau este sa te "maresti", este necesar sa urmezi un regim hipe..
Citeste mai departe