Pe langa faptul ca te ajuta sa iti mentii silueta, dieta alcalina poate preveni o serie de afectiuni precum osteoporoza, bolile cardiovasculare, cancerul sau diabetul. De asemenea, aceasta combate imbatrânirea prematura si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Mentine masa musculara
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica din 2008, s-a constatat ca dieta alcalina poate ajuta la mentinerea masei musculare pe masura ce inaintezi in vârsta, când sistemul osos devine mai fragil. Acest lucru de datoreaza alimentelor bogate in potasiu precum fructele si legumele recomandate ca baza a alimentatiei alcaline.
Diminueaza riscul de a dezvolta diabet zaharat
Un aport ridicat de alimente care stimuleaza formarea acidului in exces poate fi legat de rezistenta la insulina, acest lucru având drept consecinta cresterea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. În schimb, alimentele alcaline de baza precum salata, ceapa, prazul, andivele, anghinarea ajuta la reducerea glicemiei. Fibrele alimentare pe care le contin contribuie la retinerea glucidelor simple (glucide rele – monozaharide si dizaharide) in stomac, eliberând treptat zaharurile si scad considerabil rezistenta la insulina.
Previne aparitia bolilor renale
O dieta cu o incarcatura acida mare creste acidoza metabolica si riscul aparitiei bolilor renale. Dintre componentele dietetice individuale, un aport crescut de magneziu si de surse vegetale de proteine au avut cel mai mare impact pozitiv in ceea ce priveste prevenirea bolilor renale cronice.
Combate afectiunile cardiovasculare
Datorita cantitatii mari de antioxidanti, dieta alcalina combate depunerea depozitelor de substante grase si a colesterolului pe peretii vaselor sangvine, prevenind astfel infarctul. De aceea, persoanele care tin o dieta alcalina prezinta un risc mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice.